Ostotoimeksianto

Ostotoimeksianto annetaan asunnon ostajan valitsemalle/valitsemille kiinteistönvälitysfirmoille, jotka etsivät ostajalle hänen antamiensa kriteereiden täyttämän asunnon. Näitä kriteereitä voivat olla mm. budjetti, talotyyppi (omakoti-, kerros-, rivi-, paritalo), asunnon ominaisuudet (esim. kunto, ikä, varustelu, koko, huoneiden määrä) sekä sijainti kaupungissa tai tietyllä alueella. Halutessaan ostaja voi määrittää ostotoimeksiannon kriteeriksi myös tietyn kadun tai taloyhtiön.

Ostotoimeksiantosopimuksella kiinteistönvälitysfirma etsii ostajalle kohteita, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Ostajalla on myös mahdollisuus käyttää muitakin välittäjiä ostotoimeksiannon aikana.

Ostotoimeksianto on stressitön ja helppo vaihtoehto, koska ostajan ei itse tarvitse metsästää sopivaa asuntoa vaan kiinteistönvälitysfirma hoitaa sen kokonaan ostajan puolesta.

Ostotoimeksiannon kiinteistönvälittäjän toimii ammattilainen, joka myös osaa kysyä juuri oikeat kysymykset ja tutkia oikeat asiat ennen kauppaa.

Kun sopiva asunto löytyy, kiinteistönvälitysfirma ottaa ostajaan yhteyttä valitulla tavalla (esim. sähköposti, puhelin). Tässä vaiheessa ostaja saa asunnon perustiedot itselleen. Halutessaan ostaja voi tällöin myös sopia näytön asunnolle.

Ostaja voi myös halutessaan tehdä valtakirjan välittäjälle, jolloin välittäjä tekee kaupat ostajan puolesta. Jos ostaja itse haluaa hoitaa kaupat, välittäjä on mukana kaupanteossa aina hintaneuvotteluista kaupantekoon saakka. Välittäjä auttaa ostajaa myös asunnon asiakirjojen tutkimisessa.

Ostajan ei ole pakko ostaa välittäjän löytämää asuntoa. Hän voi halutessaan ensin tutustua asuntoon ennen ostopäätöksen tekemistä ja tehdä sen jälkeen tarjouksen. Mahdollisuutena on myös kieltäytyä ostamasta asuntoa lainkaan siihen tutustumatta.

Tyypillisesti ostotoimeksiannon tekeminen on maksutonta. Ainoa maksu ostajalle tulee silloin, kun sopiva asunto löytyy ostotoimeksiannon kautta. Tällöin ostaja maksaa välittäjälle välityspalkkion. Joillakin kiinteistönvälitysfirmoilla saattaa kuitenkin olla käytössään kiinteä perusmaksu, joten ostotoimeksiannon tekemisen yhteydessä kannattaa olla tarkkana.

Ostotoimeksiannon voi myös irtisanoa milloin ja mistä syystä vain. Irtisanominen on tyypillisesti maksutonta.

Kts. kiinteistönvälitys, kiinteistönvälitysliike, välityspalkkio

Tonttimaa.fi on tonttien hinnanmääritykseen, löytämiseen ja välittämiseen erikoistunut asiantuntijapalvelu.