Vuokratontti

Vuokratontti tarkoittaa yleensä asuntotarkoitukseen vuokrattavaa sopimuksessa määrättyä tiettyä maa-aluetta. Tyypillisesti vuokratontin omistaa mm. kaupunki, kunta tai sijoitusrahasto. Tontin vuokra-aika on yleisesti ottaen pitkä, tyypillisesti 50 vuodesta ylöspäin. Usein taloyhtiöt solmivat uuden vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa vuokrasopimuksen loppupuolella.

Vuokratontin hyvänä puolena on ainakin se, että usein vuokratontilla sijaitseva asunto on edullisempi kuin vastaavanlainen asunto omistustontilla, koska tontin hinta ei kuulu kauppahintaan. Toinen hyvä puoli on se, että vuokratontin kiinteistövero on pienempi kuin omistustontin vero.

Huonona puolena vuokratontissa voidaan katsoa olevan se, että vuokratontin vuokra on osa yhtiövastiketta ja näin ollen on osa osakkaan maksamaa vastiketta. Osakas ei myöskään voi lunastaa vuokratonttia itselleen.

Vuokratontilla voi olla minkälainen rakennus tahansa, esim. kerrostalo, rivitalo, paritalo tai omakotitalo. Jos kyseessä on asunto-osakeyhtiö, se maksaa tontin omistajalle vuokraa. Taloyhtiön osakkaat puolestaan maksavat asunto-osakeyhtiölle tonttivastiketta eli vuokravastiketta.

Asuntoa ostettaessa kannattaa huomioida mm. se, kuinka kauan tontin nykyinen vuokrasopimus on voimassa, kuka on vuokranantaja sekä vuokrankorotusten perusteet.

Joissakin tapauksissa saattaa olla kyse myös ns. valinnaisesta vuokratontista. Valinnainen vuokratontti tarkoittaa, että taloyhtiö on rakennettu tontille, josta taloyhtiön osakas voi joko maksaa kuukausittaista tonttivastiketta tai lunastaa oma osuutensa itselleen. Jos osakas lunastaa osuutensa, vastiketta ei luonnollisestikaan enää peritä.

Jos osakas haluaa lunastaa oman tontinosan, osakkaan täytyy maksaa taloyhtiölle lunastussumma sekä muut kaupasta aiheutuvat kulut. Kaupan toteutumisen jälkeen lunastettu tontinosa siirtyy taloyhtiön omistukseen, jolloin päättyy myös kyseisen osakkeenomistajan tonttivastikkeen maksuvelvollisuus. Jos kaikki taloyhtiön asukkaat lunastavat omat tonttiosuutensa itselleen, valinnaisesta vuokratontista tulee taloyhtiön oma tontti.

Kts. asunto-osakeyhtiö, velaton hinta, vuokrasopimus, yhtiövastike

Tonttimaa.fi on tonttien hinnanmääritykseen, löytämiseen ja välittämiseen erikoistunut asiantuntijapalvelu.