Velaton hinta

Asunnon myymisessä käytetään usein kahta eri hintaa: myyntihinta ja velaton hinta. Näistä myyntihinta tarkoittaa asunnosta rahana maksettavaa kauppahintaa myyjälle.

Velaton hinta puolestaan tarkoittaa sitä hintaa, johon myyntihinnan lisäksi on laskettu mukaan asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiön lainasta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että taloyhtiöllä, josta asuntoa ollaan ostamassa, on itsellään lainaa.

Tämä taloyhtiön laina puolestaan on kohdistettu kullekin taloyhtiön huoneistolle maksettavaksi. Jokaisella taloyhtiön asukkaalla on mahdollisuus maksaa laina joko kerralla pois tai maksaa sitä pikkuhiljaa kuukausittain kerättävänä rahoitusvastikkeena. Kun asuntoon kohdistuva velkaosuus on maksettu pois, kyseisen asunnon myynnin yhteydessä ei enää ilmoiteta muuta kuin asunnon myyntihinta.

Asunnon ostajan kannattaa siis kiinnittää huomiota esimerkiksi myynti-ilmoituksessa ilmoitettuun velattomaan hintaan, koska tämä kertoo sen, minkä suuruinen asunnosta maksettava kokonaishinta on. Tämän lisäksi ostajan kannattaa huomioida myös se, että mahdollinen varainsiirtovero maksetaan asunnon velattoman hinnan mukaan.

Kts. asunto-osake, myyntihinta, varainsiirtovero

Tonttimaa.fi on tonttien hinnanmääritykseen, löytämiseen ja välittämiseen erikoistunut asiantuntijapalvelu.