Lattiasieni

Lattiasieni (Serpula lacrymans), vanhemmalta nimeltään maaruoste, on hyvin yleinen rakennusvaurioita aiheuttava lahottajasieni. Alkuun se on todella pieni ja huonosti havaittavissa, koska lattiasieni piiloutuu usein paneelien taakse ja lattian alle. Lattiasieni kasvaa kuitenkin hyvin nopeasti (jopa 5 mm päivässä), joten siinä vaiheessa, kun sieni havaitaan, se saattaa olla levinnyt jo hyvin laajalle alueelle ja sen aiheuttamat vahingot tulevat kalliiksi korjata.

Lattiasienen kannalta optimaaliset kasvuolosuhteet ovat, kun ilma on seisovaa, lämpöä on noin +20 oC ja ilmankosteusprosentti on 20–30.

Lattiasienen pintarihmasto on tyypillisesti ohutta, valkoista ja harsomaista, kun puolestaan rihmaston vanhempi ja paksumpi osa on usein väriltään harmahtavaa tai keltaista. Itiöemät ovat puolestaan väriltään ruskeita ja näyttävät keskustasta poimusilta. Ne ovat laakeita ja painautuneet kiinni kasvualustaan. Ennen kuin rihmastot tuottavat ensimmäisen itiöemän, ne ovat ehtineet kasvaa kohteessa jo vuosia.

Tyypillisesti lattiasienen valloittama rakennusmateriaali pyritään purkamaan. Myös lämpökäsittely on mahdollista, mutta vaikeaa rakenteiden lämmöneristävyyden vuoksi. Lämpökäsittelyssä rakenteet lämmitetään kuudeksi tunniksi +40 oC:n lämpötilaan.

Kts. asumisterveys, hometalo, kuntotutkimus, sisäilmatutkimus

Tonttimaa.fi on tonttien hinnanmääritykseen, löytämiseen ja välittämiseen erikoistunut asiantuntijapalvelu.