Ensiasunnon ostaja

Ensiasunnon ostaja on 18–39-vuotias henkilö, joka ostaa omaan käyttöönsä ensimmäistä kertaa asunto-osakkeen tai kiinteistön, josta omistaa yli 50 %.

Näiden kriteereiden täyttyessä, ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Tämän lisäksi pankit tyypillisesti myöntävät suuremman lainaosuuden ensiasunnon ostajalle ja asunnon ostosta voi kattaa jopa 95 % lainarahalla. Tällöin asuntolainan käsirahan osuudeksi jää vain 5 %. Tässä saattaa olla kuitenkin pankkikohtaisia eroja, joten ajantasainen tilanne kannattaa aina varmistaa pankista tai asuntomyyjältä.

Ensiasunnon ostaja voi myös vähentää asuntolainan korkoja verotuksessa. Normaalistikin asuntolainan korot ovat vähennyskelpoisia, mutta ensiasunnon kohdalla korkovähennys on vielä suurempi.

Ensiasunnon ostajalla on myös mahdollisuus saada valtiontakaus asuntolainalle. Takaus on 20 % asuntolainan pääomasta, mutta kuitenkin enintään 50 000 €. Ostajan ei tarvitse erikseen hakea valtiontakausta, vaan riittää, että pankki ja lainanottaja sopivat asiasta keskenään.

Kts. Varainsiirtoverolaki (Finlex) , Ensiasunnon ostaja (Vero.fi)

Tonttimaa.fi on tonttien hinnanmääritykseen, löytämiseen ja välittämiseen erikoistunut asiantuntijapalvelu.