Rahoitusvastike

Rahoitusvastike (myös pääomavastike) tarkoittaa taloyhtiön ottamaa velkaa, jota taloyhtiö perii taloyhtiön osakkailta eli asuntojen omistajilta.

Lähes kaikilla uudiskohteilla on yhtiölainaa, jota asunnon omistajat maksavat rahoitusvastikkeella pois. Toinen tyypillinen vaihtoehto on, että taloyhtiö kerää rahoitusvastiketta laajojen remonttien kustannusten kattamiseksi.

Taloyhtiön ottama laina jaetaan taloyhtiön asunto-osakkeiden omistajille osakemäärän tai omistuksessa olevien neliöiden perusteella. Jokaiselle taloyhtiön asunnon omistajalle tulee maksettavaksi oma osuutensa yhtiölainasta.

Asunnon omistaja voi itse päättää maksaako rahoitusvastikkeen kerralla vai kuukausierissä. Kuukausierissä maksettaessa rahoitusvastike lisätään osaksi yhtiövastiketta. Rahoitusvastike sisältää koron ja lyhennyksen aivan kuten esimerkiksi asuntolaina.

Rahoitusvastike on verotuksessa vähennyskelpoinen, jos asunto on sijoitusasunto. Rahoitusvastikkeen vähennyskelpoisuus toteutuu tosin vain, jos korkokuluja on enemmän kuin pääomatuloja. Sijoitusasunnon omistajan ei siis kannata maksaa rahoitusvastiketta kerralla pois, vaan maksaa sitä pienemmissä kuukausierissä, koska sijoittaja voi vähentää rahoitusvastikkeen kokonaisuudessaan kuluvan vuoden vuokratuloista.

Jos kyseessä on omistusasunto, rahoitusvastike ei ole vähennyskelpoinen. Omistusasunnon omistajan kannattaa maksaa rahoitusvastike takaisin normaalin pankkilainan tavoin, tällöin korot ovat vähennyskelpoisia.

Kts. asunto-osakeyhtiö, hoitolaina, hoitovastike, yhtiövastike

Tonttimaa.fi on tonttien hinnanmääritykseen, löytämiseen ja välittämiseen erikoistunut asiantuntijapalvelu.